This website requires JavaScript.
Skip to content

10 tips for turen

Hva bør du tenke på før du legger ut på sykkeltur? Her får du 10 tips for sykkelturen fra Øyvind Wold, en av Norges mest erfarne tursyklister. Han har skrevet en rekke sykkelbøker og har kartlagt flere av rutene her på SykkelNorge.no

1. Husk mat og drikke

Man blir mye mer sulten på sykkeltur enn man gjør til daglig. Sørg for å ha med nok mat eller at turen går innom serveringssteder. Lett tilgjengelige energibarer i styreveske eller jakkelomme kan være med på å holde kreftene og humøret opp underveis.

2. Husk kart

Vi anbefaler en av de kartlagte turene som ligger inne i denne plattformen som passer deg og ditt turfølge. SykkelNorge egner seg foreløpig best for planlegging på PC. Dersom du installerer appen Ride with GPS, og åpner turen der, eller henter ut GPX-sporet og henter den i din favoritt-app eller sykkelcomputer, dersom den har funksjonalitet for det. Likevel er det alltid lurt å ta med et turkart. Da er du sikret selv om du kommer ut av dekningsområde eller går tom for batteri. Et papirkart dekker et stort areal og viser alle veiene i området. Turkartene har som regel nyttig ekstrainformasjon som kan gi ideer og inspirasjon til turen, informasjon om utsiktpunkter, badeplasser, attraksjoner, fiskeplasser, serveringssteder, matbutikker osv hvis det ikke ligger inne i SykkelNorge.

Hvis du skal sykle i et område med tuneller, finner du oversikt over sykkeltuneller og sykkelvennlighet her

Du finner et godt utvalg av kart i kartbutikken.no

Her er oversikt over tunneler i Norge for syklister

3. Bruk lokalområdet

Det er lett å drømme om eksotiske sykkelturer til fjerne steder – men de turene som blir noe av, er som regel de som ikke krever mye tid og planlegging. Den aller enkleste turen er den som starter ved din egen utgangsdør.

Vær kreativ, prøv og finn en rute eller vei du ikke har syklet før. Kanskje finnes det et fiskevann, et utsiktspunkt eller en liten sidevei der du aldri har vært, mindre enn ti kilometer fra der du bor?

Start hjemme, bruk sykkelen for å sjekke det ut!

4. Pakk lett

Om du bestemmer deg for at turlivet kan være noe helt annet enn hverdagslivet, finner du ut at det er mye du kan klare deg uten et par dager på sykkeltur. Vær bevisst på vekt når du pakker.

Ta gjerne og pakk veskene et par dager før turen, og ta en kort test-tur innom noen motbakker. Om det går veldig tungt, er det kanskje motivasjon for å legge igjen flere ting når du skal på den ordentlige sykkelturen.

5. Kjenn sykkelen din

Ved å bruke sykkelen jevnlig lærer du hvordan den fungerer, også i høy fart, ved hard oppbremsing og på dårlig underlag. Du vil kjenne igjen lyder som forteller deg at den må på service, trenger justeringer et cetera.

Kjenner du sykkelen din skikkelig, vet du hva den tekniske tilstanden er, og du er tryggere på den, både til hverdagsbruk og på tur.

6. Husk nok luft i dekkene

For lite luft i dekkene gjør sykkelen tung å trå, og øker sannsynligheten for punktering. Anbefalt dekktrykk står skrevet på siden av dekket. En gulvpumpe med trykkmåler gir det raskt rett dekktrykk.

7. Lag en plan B

På en lengre tur kan det skje uforutsette ting både med sykkelen og med været, noe som gjør at du ønsker å forkorte eller avslutte turen. Dette kan være å legge turen forbi et par kollektivknutepunkter eller se at man underveis enkelt kan gjøre en planlagt rundtur kortere.

8. Lær deg grunnleggende mekking

Alle syklister bør kunne skifte slange, og grunnleggende justering av gir og bremser. Dette er kunnskap man garantert får bruk for. Det finnes korte instruksjonsvideoer for diverse sykkelmekking på Youtube, deriblant disse om bytting av dekk og bremseklosser, fiksing av kjedet og justering av gir fra oss i Syklistenes Landsforening.

9. Kle deg synlig i trafikken

Mange aktuelle sykkelturer i Norge går på veier uten sykkelfelt eller sykkelvei. Selv om det er lett å finne veier med lite biltrafikk, er det en fordel å bli sett av de bilistene som kommer. En jakke, hjelm eller sykkelvesker i for eksempel rød eller gul farge vil øke synligheten og dermed sikkerheten til syklisten.

10. Følg trafikkreglene og vær aktsom

Dette er et punkt som gjelder alle syklister – også på ferietur! Vi anbefaler å stoppe på rødt lys, holde vikeplikten, gi tegn og å sykle med marginene på sin side. Dette øker sikkerheten din, og det blir triveligere for alle parter. Voksne som snakker med barn om trafikkregler, er også med på å formidle viktig kunnskap for neste generasjon syklister.

Se videoer med mekketips, presentert av fagsjef Mats Larsen i Syklistenes Landsforening. Som spaltist i medlemsmagasinet Syklistene kaller han seg «Mats Mekker».

Mats Mekkers tips for bytte av dekk

Vi kan dessverre ikke vise video på grunn av dine personverninnstillinger.

Mats Mekkers tips for å fikse sykkelkjedet

Vi kan dessverre ikke vise video på grunn av dine personverninnstillinger.

Mats Mekkers tips for å skifte bremseklosser

Vi kan dessverre ikke vise video på grunn av dine personverninnstillinger.

Mats Mekkers tips for justering av bakgir

Vi kan dessverre ikke vise video på grunn av dine personverninnstillinger.