This website requires JavaScript.
Skip to content
Vinter, men likevel sykkelbart langs Osbanen. Foto: Eivind Kvamm-Lichtenfeld

Grønne Sykkelruter, Bergen: Gamle Osbanetrasèen: Kalandseidet – Stend – Nesttun – Krambua v/ Fjøsanger

Grønn sykkelrute

Flatere enn dette får du ikke sykling i Bergen!
  • Område Kaland
  • Lengde 19.3 km
  • Vanskelighetsgrad Lett
  • Terreng Klatring

Start: Kismulvegen ved Kalandseidet, Osvegen, E39.
Slutt: Nyhauglia v/nordenden av Nordåsvannet.

Utfordringer: Ingen.
Biltrafikk: Mellom Skjold til Lagunen sykler man gjennom boligfelt med noe kryssende biltrafikk. Veien går gjennom boligfelt også mellom Stend stasjon og Fana kirke. Ellers ingen.
Sykkeltype som kan brukes: Alle.
Spesielle hensyn: Gamle Osbanetraseen brukes både av barn, turgåere, joggere og syklister. Veien går gjennom boligområder langs Stendvannet, langs Lagunen kjøpesenter og ved Skjold. Mellom Stend og Lagunen er det for tiden (vår 2019) vegarbeid med tungtrafikk, men sykkelveien går stort sett utenom byggeområdet.
Vinterbrøyting: Godt vintervedlikeholdt stort sett hele veien. Vær oppmerksom på overvann som kan fryse til.

Alternativ til

Denne ruta er et fint alternativ til: E39 til Nesttun og Os, Fanaveien ved Skjold, Sjøsideveien mellom Krambua og Lagunen kjøpesenter.

Beskrivelse

Flatere enn dette får du ikke sykling i Bergen! Man følger en nedlagt jernbanestrekning som gir veldig lett sykling. Traseen er nesten helt bilfri, og derfor aktuell for barn og andre som ikke er trygge i trafikken. Mellom Kalandseidet og Fana kirke er det særlig barnevennlig. Her går sykkelveien i egen trasé, og krysser kun en beskjedent trafikkert bilvei to ganger.

Både mellom Krambua og Nesttun, og mellom Stend og Kalandsvannet er det nærmest som å sykle på en asfaltert skogsvei. Langs linja ligger blant annet de nedlagte togstasjonene Rådal og Stend. Sistnevnte er jernbanemuseum om sommeren. Ved Klokkarvannet er det en fin rasteplass, men husk også å nyte utsikten over Kalandsvannet.