This website requires JavaScript.
Skip to content

Unionsleden Moss - Ørje, Stjernemerket

Stjernemerket tur

symbol_turkvalitet
Unionsleden er en nyskiltet rute som går mellom Norge og Sverige. Hele ruten går fra Moss til Karlstad i Sverige. Det er laget en offisiell side for hele leden hvor det er mye informasjon om bakgrunnen for leden og Unionshistorie
  • Område Moss
  • Lengde 90.6 km
  • Vanskelighetsgrad Hard
  • Terreng Rullende
  • Stjernemerket 4
Kriterie Stjerner
Trafikksikkerhet/Trygghet
Stigning pr dagsetappe
Underlag
Skilting og merking
Turistinfrastruktur pr dagsetappe
Scenisk kvalitet
Opplevelse/tilbud pr dagsetappe
Tilkoblingsmuligheter til offentlig transport
El-sykkelvennlighet

Turbeskrivelse
Offisielt starter ruten og skiltingen fra Konventionsgaarden i Moss. Turen starter på Moss stasjon. Husk å få med deg fossen ved Verket før du forlater byen.

Ut av Moss går ruten på småveier og fin sykkelvei før det blir noen km langs Vålerveien med ganske mye trafikk. Det kan være fint med en stopp ved idylliske Rødsund hvor det er satt opp flere benker. Ved Kirkebygden blir det rolig og idylliske småveier en lengre periode. På Tveter kan det være fint å legge inn en pause med et besøk på gårdsbutikken Den sorte Havre.

Golfbanen på Mørk ligger flott til langs ruta. Det er gode asfaltveier og åpne furumoer og det sykles mye på stille og rolige småveier. Spydeberg Prestegård er verdt en stopp for å se på den historiske hagen.

Spydeberg og Askim kommer tett på hverandre og mellom de er det en koselig rasteplass ved Gamle Fossum bru. Her er det også en veikro og et krigsminnesmerke.

På Brennemoen er det hotell og da er man omtrent halvveis på ruten. Mysen er første tettsted dag 2 og her er Høytorp Fort verdt en stopp. På Bamsrudlåven er det gårdsbutikk.

Ruta går stort sett på gode asfaltveier med lite trafikk. Det er noen km med fast grusvei som gir kjærkommen variasjon. Det er flere rasteplasser og bademuligheter langs ruta med Rødnessjøen som en av favorittene.

Vel fremme i Ørje har du fortjent en matbit hos idylliske Bakergaarden Cafe. Her kan også Haldenvassdragets Kanalmuseum besøkes. Fra Ørje går det turistbåter langs kanalen. Det er også mulig å overnatte like utenfor Ørje på Solstrand Bruk som er Sykkelvennlig vertskap og byr på gode fasiliteter for sykkelturister.

Det også merket en nordlig rute på deler av strekningen som kan følges som et alternativ. Ønsker man å sykle Unionsleden tur/retur kan det være et alternativ å velge den nordlige ruten den ene veien. Denne er foreløpig ikke kontrollert etter Syklistforeningens standard.

Unionsleden fortsetter videre inn i Sverige hvor ruten er skiltet helt til Karlstad.

Du kan også forlenge sykkelturen ved følge Nasjonal rute 9, Villmarksruta sørover til Halden eller nordover til Trysil.